Τι είναι η Νευροανάδραση;


H Νευροανάδραση είναι μία καινοτόμα τεχνική πρόκλησης του εγκεφάλου με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης λειτουργίας του. Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία με αποτελέσματα σε ένα πλήθος συμπτωμάτων. Σκεφτείτε τη Νευροανάδραση ως προσωπική προπόνηση για τον εγκέφαλο.
Η εκγύμναση του εγκεφάλου για να λειτουργήσει στο μέγιστο δυναμικό του είναι παρόμοια με τον τρόπο που το σώμα ασκείται, τονώνεται και συντηρείται. Αυτή η εκπαίδευση εξασκεί εκείνες τις νευρικές οδούς που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση σε διάφορους τομείς.


Η διαδικασία είναι απλή:

Παρατηρούμε τον εγκέφαλο του εκπαιδευόμενου σε δράση από στιγμή σε στιγμή. Οι πληροφορίες καταγράφονται και προβάλλονται πίσω στον εκπαιδευόμενο σε μορφή παιχνιδιού. Μέσα από αυτήν την τροφοδότηση, δηλαδή τις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσα από το παιχνίδι, ο εγκέφαλος ανταμείβεται και σταδιακά υιοθετεί τις επιθυμητές μορφές συμπεριφοράς. Αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία εκμάθησης.

Με τη Νευροανάδραση εκπαιδεύεστε στην αυτορρύθμιση του εγκεφάλου σας. Η αυτορρύθμιση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και επιτρέπει στο κεντρικό νευρικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
Μέσα από τη διαδικασία της Νευροανάδρασης ο εγκέφαλος καταφέρνει να βάλει σε τάξη οποιεσδήποτε δυσλειτουργικές εκφάνσεις του και έτσι μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις νεο - αποκτηθείσες δυνατότητές του. Εκεί έγκειται και η μονιμότητα των αποτελεσμάτων που επιφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος

Ακόμη και από τη στιγμή της γέννησής μας πάντα παίρνουμε ανάδραση από το περιβάλλον μας- είναι ο πρωταρχικός τρόπος να αποκτήσουμε τις ικανότητες μας.

 

Με απλά λόγια

Ο τρόπος που μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η Νευροανάδραση. Σε αυτό το σενάριο ο εγκέφαλος λαμβάνει ανάδραση από τη βαρύτητα στα στάδια της ισορροπίας. Το μυαλό μαθαίνει πώς να ρυθμίζει τα στάδια της ισορροπίας ενώ εξασκείται πρώτα στους δύο τροχούς και έτσι το να κάνεις ποδήλατο έχει γίνει μία νέα ικανότητα. Μετά από λίγο καιρό, δε χρειάζεται καν να σκεφτείς πώς να κάνεις ποδήλατο και αυτή η νέα ικανότητα έχει ήδη αποκτηθεί. Η Νευροανάδραση λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.

Αν κοπούμε στο χέρι μας, θα το δούμε αμέσως και θα βάλουμε ένα επίθεμα ή θα επισκεφτούμε έναν φαρμακοποιό. Στα θέματα που αφορούν στον εγκέφαλο, όμως, δε μπορούμε να δούμε το πρόβλημα. Μπορούμε μόνο να βιώσουμε και να περιγράψουμε τα συμπτώματα και το πώς αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας. Με τη Νευροανάδραση οι αισθητήρες τοποθετούνται στο φλοιό του εγκεφάλου και το λογισμικό μετατρέπει σε οπτικά και ηχητικά σήματα την εκάστοτε εγκεφαλική λειτουργία με τέτοιο τρόπο (μορφή παιχνιδιού) ώστε ο εγκέφαλος μπορεί να δει τον ίδιο του τον εαυτό σε δράση.

Άμεσα παίρνει πληροφορίες σε περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικά στάδια. Σκεφτείτε το σαν έναν ηλεκτρονικό καθρέπτη. Όταν ο εγκέφαλός μας βλέπει τον εαυτό του σε δράση, μαθαίνει πώς να ρυθμίζει καλύτερα τη σκέψη μας, τα συναισθήματά μας, τη συγκέντρωσή μας, τα σωματικά μας συμπτώματα και τη συμπεριφορά μας.